Якщо урядову програму з нарощування власного видобутку газу державна компанія «Укргазвидобування» виконуватиме належно, Україна зможе в найближчій перспективі відмовитися від імпортного блакитного палива й забезпечувати потреби населення і теплокомуненерго власним енергоресурсом. Так вважає віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон, повідомляє його прес-служба. Залежність нашої економіки від імпорту все ще стабільно висока — дефіцит газу становить 10—12 мільярдів кубометрів на рік. Але щороку його споживання скорочується орієнтовно на 10% за рахунок енергоефективності домогосподарств і частково теплої зими.

Ще 2016-го Кабмін поставив перед ДК «Укргазвидобування» завдання якнайшвидше забезпечити населення і ТКЕ газом власного видобутку. «Уряд надав усі можливості цій компанії, яка володіє 45% (415 мільярдів кубометрів із понад 924 мільярдів) усіх підтверджених запасів природного газу в нашій державі, працювати ефективно й відповідально. Та, на жаль, обсяги буріння 2018 року не забезпечують планових обсягів видобутку газу, визначених урядовою програмою», — каже віце-прем’єр. І додає, що мотивувати до ефективного результату компанію має одна позиція: за кілька років Україна має стати енергонезалежною та самодостатньою.

«Потенціал Укргазвидобування великий, ресурсів достатньо. Слід сфокусуватися на поставленому урядом завданні й пришвидшити заходи з інтенсифікації видобутку, які дають швидший та головне — своєчасний результат: більше свердловин, більше операцій з гідророзриву, більше дожимних станцій — більше товарного газу», — наголошує Володимир Кістіон.

Нещодавно схвалено дорожню карту з проведення міжнародних нафтогазових аукціонів, імплементація якої відкриває шлях для приходу в Україну новітніх світових технологій газовидобутку й забезпечує бізнесу — і українському, і міжнародному — рівні прозорі умови конкуренції.